DENIPLANT LA SOVATA    

 |HOME | Ce este Deniplant | Istoria Deniplant | Inventatorul |deniplant.ro | | Forum |                                                       |BALNEOFITOTERAPIA LA BAILE SOVATA | ||

Am fost bolnav de psoriazis

Inainte de tratament

Dupa tratament

Factori de cura: 1.Apa minerala clorurata sodica a lacurilor heliotermale

 Apa sarata si namolul sunt extrase din Lacul Ursu.
Salinitatea apei utilizate in baza de tratament este de cca 100-150gr/litru (NaCl reprezinta 97% din componenta minerala a apei), temperatura 34-35gr C in bazin si cat dorim in cada (cca 38gr C).
In lac temperatura apei variaza: creste de la suprafata spre profunzime, datorita efectului de heliotermie: la suprafata apei este o pelicula de apa dulce de la un parau aferent, care impiedica disiparea caldurii inmagazinate de la soare. Pentru protectia heliotermiei se adopta masuri riguroase: accesul la scaldat se permite numai in anumite luni, cu pauza la pranz pentru a permite refacerea stratificarii. La imersa in apa la nivelul gatului sunt cca 20 grC, la torace si abdomen cca 30 grC, la picioare 35 grC, activarea circulatorie este maxima, cu protectia concomitenta fata de congestie a extremitatii cefalice. Stratul hiperterm este cuprins intre 1,5-2 m. In 1900 stratul hiperterm ajungea la 70grC, in prezent de-abia atinge 40 grC.

SPA -Un terment revenit la moda

Termenul "spa" isi are radacinile in expresia latineasca "sanitas per aquam", ce are sensul de "sanatate prin apa". Semnificatia poate veni insa si de la o statiune termala belgiana (Spa) care dateaza din epoca imperiului roman. Cuvantul "spa" este folosit cu precadere de anglo-saxoni, ei denumind astfel un centru de recuperare, dar si un institut de infrumusetare.

La balneofitoterapie te imbaiezi in apa dulce sau sarata, careia i se adauga alge, uleiuri esentiale ,oligoelemente sau plante

HIDROTERAPIA CU APE SARATE
Hidroterapia reprezinta utilizarea apei in scopuri terapeutice.

Principalele efecte ale Hidroterapiei cu ape sarate asupra organismului :

1. Factorii termici
Prin actiunea factorului termic (temperatura apei cuprinsa intre 38-39 grade Celsius), temperatura suprafetei corpului imesat creste, determinind dilatarea vaselor sangvine si implicit accelerarea circulatiei periferice.

Efectul direct si imediat este eliberarea mediatorilor chimici acumulati in tegument (piele). Dilatarea porilor, relaxarea musculara, dilatarea tendoanelor, eliberarea unor presiuni ligamentare si inter-osoase, relaxarea si dilatarea unor organe, sint doar citeva din beneficiile utilizarii factorului termic.

Cresterea circulatiei arteriale poate grabi procesele de vindecare si refacere din corp.

2. Factorii mecanici
- presiunea hidrostatica semnificativa, si a concentratiei ridicate a apei sarate – 120 – 180 gr./litru (densitate marita). Actiunea acestei presiuni hidrostatice ridicate, determina presarea constanta si ferma in primul rind a membrelor inferioare, precum si a partii de corp imersat, cu efecte benefice asupra tendoanelor, ligamentelor, circuitului periferic, tegumentului, etc.

-totodata, prin efectul de cavitatie la nivel tegumentar, determina eliminarea mai eficienta a mediatorilor chimici si a depozitelor cutanate si subcutanate acumulate, care provoaca disfunctiunile imbatrinirea prematura a acesteia, conferind astfel o elasticitate marita si o mai buna permisivitate pentru asimilarea de substante minerale ;
- principiul plutirii – acest principiu determina usurarea sarcinii muschilor si a ligamentelor, elibendu-le astfel de greutatea segmentelor de corp. Prin plutire in ape sarate, greutatea corpului scade de pina la 10 ori, permitind muschilor si segmentelor de muschi sa se relaxeze, ori, muschii sau ligamentele in deficienta sa-si revina si prin miscari repetate sa-si recapete elasticitatea sau forta necesara.

3 Factorii chimici
Imbaierile in apele sarate calde,  permit organismului accelerarea schimbului electro-chimic cu mediul. Astfel, osmolaritea organismului devine mai permisiva, facilitind asimilarea mineralelor (prezente in apa de imbaiere), in principal ionii de Natriu (Na), Iod (I), Calciu (Ca) si Fier (Fe). Acest fenomen duce in primul rind la remineralizarea tesuturilor si organismului, in conditii naturale, care confera eficienta tratarii, ameriorarii si vindecarea multor afectiuni, atit direct, cit si indirect.


4. Factori relaxanti
Compozitia chimica apei si  efectul termic, ofera conditii din cele mai bune de relaxare.

Reguli privind baile terapeutice:
Se interzice sa se faca bai dupa mese copioase sau imediat dupa ce s-a luat masa. Baile calde si cele fierbinti, mai cu seama, trebuie sa se incheie cu un dus mai rece.

Durata unei bai este de 15-25 minute, iar dupa aceea se impune o scurta odihna sau relaxare de aproximativ 15 minute.

Baile terapeutice se fac, totdeauna, numai la recomandarea sau prescriptia medicului! Acesta indica temperatura apei, durata baii, frecventa si numarul total de bai in cadrul unei cure.

Atentie pentru cardiaci! Verificati temperatura apei inainte de imbaiere si comparati cu valorile prescrise de catre medicul specialist!

Hidroterapia cu ape sarate este indicata in urmatoarele afectiuni:

- Stari de oboseala prelungite, stress
- Afectiuni musculare, articulare si artrita, Afectiunile reumatismale,
- Artroze si preartoze (artroza genunchiului, soldului, umarului, cotului, mîinilor) faza inactiva;
- Osteoporoza algica a coloanei vertebrale,
- Spondiloze (cervicala, dorsala, lombara, forme simple, fara complicatii neurologice), nevralgii lombosciatice, deficit functional;
- Stari dupa entorse, fracturi, luxatii ale membrelor, tratate ortopedic;
- Afectiuni ale organelor genitale masculine (tulburari de dinamica sexuala, impotenta, infertilitate); Tulburari functionale genitale la femei (frigiditate), metroanexite, cervicite, cistite cronice, insuficienta ovariana;
- Circulatie periferica deficitara, Activitati în conditii de frig si umezeala;
- Dereglari endocrine hipofunctionale; meteosensibilitate, sindromul adinamo-astenic, tulburarile circulatorii periferice.
- Afectiuni endocrine cu deficit hormonal (asociate de obicei afectiunilor reumatice sau sterilitatii): insuficienta tiroidiana si cea ovariana
- Afectiuni repetate ale cailor respiratorii superioare asociate bolilor reumatismale
Pentru copii:
- Intârzieri de crestere în greutate si înaltime, stari post rahitice, scolioze, cifoze, maladia Scheuermann;
- Obezitate, meteorosensibilitate, amigdalite, faringite, otite, sinuzite, bronsite, polipi.
-Afectiuni dermatologice, psoriazis.......


Contraindicatiile bailor sarate:

Sarea în general nu are contraindicatii in curele externe, fiind un component fiziologic al corpului uman. În timpul baii sarate, o cantitate mica de apa si sare trece prin porii pielii, si se acumuleaza în depozitele de minerale subcutanate, o alta parte va patrunde în organism pe calea respiratiei. Ionul de Na (component al sarii) este un element foarte important ce este folosit în economia organismului. Orice transfer de substante între celulele sale si spatiul peri-celular, se face în prezenta ionului de Na si a apei.
Daca sarea nu are contraindicatii in curele externe, în schimb apa calda, are. Acestea sunt: faza acuta a oricarei boli, bolile infecto-contagioase si venerice, cancerul, hemoragiile repetate si abundente, sarcina si perioada de alaptare, bolile psihice si epilepsia, bolile cardio-vasculare (hipertensiunea arteriala cu valori mai mari de 200 mm Hg, stari dupa accidente vasculare cerebrale, infarctul miocardic, tromboflebita, ateroscleroza avansata), chistul ovarian, fibromul uterin.

Pentru infirmarea acestor boli, consultarea medicului specialist este obligatorie!

     

 

"  

Daca vreti sa discutati cu cei care fac balneofitoterapie la SOVATA accesati unul din topicurile special create pe forumurile noastre

 

 

 

***************

  **********

COMENTARII ARTICOL
Nume:

Adauga comentariu:


Adauga comentariu

********

***************

Copyright 2007. All rights reserved giurgiugheorghe.ro