Psoriazis

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o boala care afecteaza 1-2% din populatia generala. Este o boala cronica si recurenta caracterizata prin prezenta de placi eritematoase (rosii) acoperite de scuame groase, localizate cel mai frecvent la nivelul scalpului, coatelor, genunchilor si zonei inferioare a spatelui. Psoriazisul sever poate acoperi zone extinse ale corpului. Aceasta boala nu este contagioasa; are in schimb un determinism genetic fiind mai frecventa la membrii aceleiasi familii. Poate sa afecteze orice parte a corpului si se poate asocia cu diabet zaharat, boli cardiace sau depresie.

Care sunt cauzele acestei boli?

Cauza exacta a bolii este necunoscuta. Cercetarile recente pun accentul pe modificarea functiei limfocitelor T fapt ce declanseaza inflamatie si un raspuns imun la nivelul pielii. Ritmul de regenerare al pielii este foarte crescut, astfel incat celulele nu se pot exfolia pe masura producerii ceea ce determina aparitia scuamelor groase. La indivizii sanatosi pielea se reinnoieste in aproximativ 30 de zile, la cei cu psoriazis insa acest interval este de 3-4 zile. 
Printre factorii declansatori amintim: infectiile (ex. Faringita streptococica), consumul de alcool, medicamente (beta blocante, litiu), stresul.

Forme clinice

Psoriazisul are foarte multe forme clinice, diferite prin severitate, durata, localizare, forma placilor si a scuamelor.

1. Psoriazisul in placi- cea mai frecventa forma. Apar placi eritematoase (rosiatice) de diferite dimensiuni acoperite de scuame albe groase care se detaseaza greu. Scalpul, coatele, genunchii, palmele si plantele sunt cel mai frecvent afectate. De obicei leziunile sunt simetrice. Unghiile prezinta depresiuni punctiforme (“in degetar”).
2. Psoriazis inversat- apare in pliuri; cele mai frecvente localizari sunt: axial, pliul submamar, inghinal, interfesier.
3. Psoriazisul “de scutec”- tipic apare la copii intre 2-8 luni leziuni rosii lucioase, bine delimitate in zona scutecului. Psoriazisul poate sa reapara mai tarziu la varsta de adult.
4. Psoriazis gutat- de obicei afecteaza copiii si adultii tineri; este mai frecvent postinfectios iar leziunile sunt reprezentate de pete mici, rosii scuamoase care frecvent dispar de la sine in cateva luni.
5. Artrita psoriazica- apare la 20-30% din pacientii cu psoriazis; afecteaza de obicei articulatiile mici ale mainilor si picioarelor putand duce la modificari permanente si mutilante ale acestora.
6. Psoriazis pustules generalizat- forma grava de psoriazis in care apar pustule pe suprafata placilor insotite de simptome generale: stare generala alterata, febra, frison. Este o forma severa care se poate complica cu pneumonie, hepatita, isuficienta cardiaca.
7. Psoriazis eritrodermizat- intreaga suprafata corporala este rosie cu descuamare furfuracee.

Cum se stabileste diagnosticul de psoriazis?

Diagnosticul in psoriazis este  in principal un diagnostic clinic. In cazurile incerte biopsia cutanata poate fi de folos.

Tratamente clasice pe care sigur le-ai incercat pana acum si de care nu ai fost multumit

Scopul tratamentului este sa reduca inflamatia si sa controleze descuamarea cutanata. Cremele hidratante ajuta la reducerea scuamelor si reduc senzatia de mancarime. De asemenea se recomanda reducerea stresului, controlul greutatii corporale si intreruperea fumatului si a consumului de alcool. 
Medicul dermatolog trebuie sa evalueze tipul si severitatea bolii fiecarui individ in parte si sa indice un tratament potrivit acestuia.
1. Tratament topic
- Corticosteroizi topici- frecvent folositi in psoriazisul in placi forma usoara. De obicei insa la intreruperea tratamentului leziunile pot recidiva. Un alt dezavantaj il reprezinta efectele adverse (de ex atrofia cutanata), motiv pentru care este indicat in cure scurte.
- Derivatii de vitamina D- asociati sau nu cu corticosteroizi, reprezinta o buna optiune pentru psoriazisul in placi forma usoara si cel al scalpului.
- Imunomodulatori topici
- Cremele cu uree, acid salicilic- ajuta la reducerea scuamelor.
2. Tratament sistemic
- Neotigason- derivat de vitamina A. este indicat in psoriazisul moderat-sever extins si in psoriazisul palmo-plantar. Efectele adverse includ: uscaciune cutanata, a buzelor si a ochilor, cresterea lipidelor in sange. Datorita riscului extreme de mare de malformatii nu este indicat femeilor insarcinate sau care doresc sa ramana insarcinate.
- Metotrexat- este un citostatic oral, foarte eficient in psoriazis. Este de prima intentie in artrita psoriazica. Dtorita efectelor adverse (hepatice mai ales) este indicat in formele care nu au raspuns la alte tratamente. Monitorizarea biologica regulata este obligatorie sub acest tratament. Este contraindicat consumul de alcool in timpul tratamentului.
- Agenti biologici- Adalimumab (Humira), Etanercept (Enbrel) si Infliximab (Remicade)- agenti noi si foarte eficienti in psoriazis precum si artrita psoriazica. Marea majoritate a pacientilor gasesc aceste terapii foarte convenabile ca si utilizare si eficacitate. Datorita pretului indicat acest tratament este indicat in formele severe si la pacienti la care alte doua metode de tratament au esuat.

Agentii biologici au revolutionat tratamentul in psoriazis.

1. Fototerapia- incetineste ritmul de crestere al celulelor cutanate in psoriazis. Atat fototerapia cu UVB cat si cea cu UVA este eficienta in psoriazis. Desi sunt binecunoscute efectele adverse ale ultravioletelor, sub supraveghere medicala aceste tratamente pot fi efectuate in siguranta. Este indicata pentru psoriazisul in placi, cel gutat si cel palmo-plantar.
2. Tratamentul cu LASER  Excimer foloseste lumina laser in spectrul radiatiei ultraviolete, avand ca avantaj precizia laser-ului, controlul strict al dozajului si raspunsul bun cutanat. In practica, in timpul tratamentului cu ultraviolete, sunt expuse atat placile d psoriazis cat si pielea sanatoasa, ceea ce creste riscul efectelor adverse in timp. Folosind tehnologia Excimer, expunerea este limitata la placile de psoriazis fiind foarte usor de controlat zona pe care se aplica. Fototerapia este un tratament consumator de timp fiind necesare numeroase sedinte pentru a obtine un rezultat. In schimb, folosind tehnologia excimer numarul de sedinte scade (la o medie de 10) si timpul unei sedinte fiind de asemenea mai mic (nu se creste timpul de expunere ca in cazul fototerapiei, ci intensitatea laserului). Acest tratament are avantajul unor remisiuni de lunga durata dupa intreruperea tratamentului. Este indicat pentru psoriazisul in placi.