HOME                            PROGRAME DE RESPONSABILITATE SOCIALA

Forum de afaceri pentru copii

 

PLANTELE MEDICINALE IZVOR DE SANATATE.

 Moto: “De ce sa mergem la cabinetul medical pentru orice afectiune usoara?

Fitoterapia ajuta organismul sa lupte cu bolile usoare prin tratamente simple”

 Compania Deniplant desfasoara un program de popularizare a plantelor medicinale si modul lor de folosire .

Motivatia: Paste 50 la sută din medicamente provin din plante care acum sunt în pericol de dispariţie, din cauza recoltării şi a despăduririlor, potrivit unui studiu al organizaţiei internaţionale pentru conservarea grădinilor botanice. Plante care pe viitor ar putea ajuta la tratamentul unor boli precum cancerul sau SIDA şi care ar putea dispărea înainte de a se putea continua cercetările. În prezent, aproximativ cinci miliarde de persoane beneficiază de tratamentul cu aceste plante, iar cercetătorii avertizează că pierderea lor poate duce la probleme neprevăzute în medicină.

"Fitoterapia a fost din totdeauna."

Primele date care atesta ca sumerienii foloseau plantele medicinale in scopuri terapeutice, sunt datate cu 6000 de ani i.e.n., care descriau numeroase plante folosite de acestia in tamaduirea bolilor. In antichitate Hipocrat, cel mai cunoscut medic, a scris lucrarea "Corpus Hipocraticus", in care sunt descrise peste 200 plante medicinale. 

Chiar Herodot ne arata ca Dacii aveau cunostinte si foloseau plantele medicinale pentru prepararea diferitelor leacuri. Astfel intr-o copie vieneza a celebrei opere a lui Dioscoride, intitulata "De materia medica", scrisa in primul secol al erei noastre, gasim 24 de denumiri dacice ale unor plante medicinale.    

Poetul latin Vergiliu, referindu-se la bogata varietate de plante aflate pe litoralul romanesc al Marii Negre, afirma intr-una din scrierile sale ca "Pontul da leacuri" ca foarte multi se aventurau in necunoscut, luandu-si toate riscurile care decurgeau din aceasta aventura, pentru a culege ierburile tamaduitoare din Pont."Multe ierburi rodeste Pontul " preciza el. 

Prima Farmacopee Romana, aparuta la Bucuresti in anul 1862, cuprinde 300 de remedii simple, din care 217 erau de origine vegetala, pentru ca mai tarziu in Farmacopeea din 1976 care este si acum in vigoare, sa se indice ca produsele vegetale intra in medicamente intr-o proportie de 32%.

Daca stramosii nostri foloseau plantele medicinale conform traditiei, astazi folosirea lor ar trebui fundamentata stiintific, pe baza probelor si cercetarilor de laborator. Acest lucru insa se realizeaza cu multa inertie si foarte putini specialisti sunt receptivi. Si iata ca in mileniul trei suntem nevoiti sa folosim traditia romaneasca si leacurile babesti asa cum au fost ele transmise din generatie in generatie. 

Oare asa va fi intotdeauna!  

De altfel, capitolul fitoterapiei este departe de a fi incheiat si asta oriunde in lume, chiar daca industria medicamentelor alopate este mai puternica de cat cea a armamentului. Acesta pe de o parte, pentru ca exista inca multe plante medicinale care asteapta sa fie descoperite, sau redescoperite, pe de alta, pentru ca chiar plantele medicinale cunoscute nu si-au dezvaluit in intregime tainele. 

 Astfel, motivatia acestui proiect este si una ecologica, pentru ca elevii, profesorii si, la nivel general, intreaga comunitate vor deveni constienti ca pot contribui la pastrarea mediului inconjurator, traind in armonie cu el. Ne dorim ca prin acest proiect sa cream un lant informatic si de exemplificare la nivelul intregii comunitatii, prin care elevii sa transmita mai departe informatia despre plante, obtinuta in cadrul scolii: la parinti, rude, vecini.

Daca vor fi atinse toate obiectivele acestui  proiect-pilot, ne propunem sa-l implementam si in alte zone ale tarii, in alte comunitati, dar si sa-l extindem pentru ca plantele medicinale sa constituie nu numai un spatiu verde  ce ne inconjoara ci o adevarata sursa de sanatate

 

Durata: Proiectul are o durata nedeterminata si speram ca activitatile incluse sa poata fi promovate o perioada cat mai lunga. Pentru aceasta va fi necesara o monitorizare cat mai atenta a activitatilor desfasurate si a rezultatelor obtinute, incepand cu luna mai, cand va incepe acest proiect-pilot  si pe tot parcursul lui derularii lui.

 

Obiectiv general:

Despre plantele medicinale se scrie si vorbeste foate mult in aceasta perioada, insa noutatea proiectului ar fi in  prezentarea acelor plante medicinale care pot fi culese si folosite chiar in momentul prezentarii lor.

Partea teoretica a programului prezentata de catre activisti voluntari selectionati si pregatiti de companie, o constituie  prezentarea unui Calendar al plantelor medicinale pe saptamani(anexa-calendarul_plantelor.doc) Astfel pe fiecare fila saptamanala a caledarului, sa fie prezentate acele plante medicinale care se gasesc si pot fi culese in acea saptamana.

            Activitatea practica :practica condusa de profesorii diriginti sau profesorii de biologie,se va desfasura in mai multe etape si consta in prezentarea practica a modului cum pot fi  recoltate plantele medicinale si fructele de padure.

Elevi vor participa efectiv la culegerea musetelului, menta, catina, macese, zmeura. etc, plante sau fructe care se gasesc in zona lor.

           Grup tinta: elevilor din clasele I-VIII din Municipiul Bucuresti, Jud Vaslui, Jud.Brasov, jud Cluj.  In colaborare cu inspectoratele scolare Judetene si inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti se vor selectiona cate 3 scoli in  care se va desfasura acest program.

           Beneficiari

-   directi: Elevii

                                        Profesorii

                        -   indirecti:

                             Parintii si rudele elevilor

 

Parteneri:

 Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti

Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui

Inspectoratul Scolar Judetean  Brasov

Inspectoratul Scolar Judetean  Cluj

Edituri

Compania Dacia Nova SA -Barlad

            Rezultate asteptate:

Insusirea de catre elevi a principalelor plante medicinale existente in zona unde acestia locuiesc si isi desfasoara activitatea

Informarea si sensibilizarea ecologica a comunitatilor in care se desfasoara proiectul, conform legislatiei europene privind protectia mediului

Achizitionarea de catre fiecare clasa din scolile unde se va desfasura proiectul a acel putin un calendar al plantelor

Activitati:

-Lansarea proiectului  prin campanie media: conferinta de presa si postere care vor fi afisate in scoli si alte institutii din comunitatile respective

-Intalniri de informare a cadrelor didactice din scolile participante care vor promova aceasta campanie in timpul orelor de dirigentie si biologie

-Campanie de informare si sensibilizare  ecologica a elevilor prin brosuri care vor oferi informatii despre acest proiect. Aceste brosuri vor fi folosite de catre profesorii diriginti pentru promovarea campaniei

-Prezentarea calendarului plantelor   http://www.medactiv.ro/anexe/calendarul_plantelor.doc

-Elevi vor participa efectiv la culegerea musetelului , menta , catina, macese, zmeura. etc, plante sau fructe care se gasesc in zona lor.

 

Resurse

Umane: Directorii companiei Deniplant, profesorii, elevii, parintii acestora,

Tehnice: firma Nova Dacia SA care va asigura transportul copiilor

Financiare: Alocate prin buget si  atrase din  donatii si sponsorizari  

 

Bugetul alocat acestei  activitati este de  5.000 lei

1000 lei pentru calendare

4000 lei cheltuieli pentru deplasare, cazare, etc pentru directorii care coordoneaza activitatea in provincie.

Comunicat de presa:

Bucuresti 15.07.2008 –Deniplant Romania, are plăcerea de a vă anunţa desfasurarea unui  program de popularizare a plantelor medicinale si modul lor de folosire intitulat  “PLANTELE MEDICINALE IZVOR DE SANATATE.”Astfel, motivatia acestui proiect este si una ecologica, pentru ca elevii, profesorii si, la nivel general, intreaga comunitate vor deveni constienti ca pot contribui la pastrarea mediului inconjurator, traind in armonie cu el. Ne dorim ca prin acest proiect sa cream un lant informatic si de exemplificare la nivelul intregii comunitatii, prin care elevii sa transmita mai departe informatia despre plante, obtinuta in cadrul scolii: la parinti, rude, vecini.

Viziunea Deniplant Misiunea Deniplant Strategia Deniplant Promisiunea noastra catre clienti:
Copyright © 2008 Deniplant  Toate drepturile rezervate

Harta site

Termeni si reguli de utilizare