DENIPLANT LA SOVATA    

 |HOME | Ce este Deniplant | Istoria Deniplant | Inventatorul |deniplant.ro | | Forum |                                                       |BALNEOFITOTERAPIA LA BAILE SOVATA | ||

Am fost bolnav de psoriazis

Inainte de tratament

Dupa tratament

Factori de cura: 3.,AEROSOLII

Salinoterapia  este procedeul prin care persoanele inhaleaza aerosolii salini, cu ajutorul carora sunt tratate diverse afectiuni, in principal afectiunile respiratorii.
Termenul provine din cuvintele: Salina care inseamna exploatare de sare la adancime si Terapie care inseamna tratare/vindecare.
Salinoterapia se practica din timpurile stravechi, din vremurile in care omul a inceput sa exploateze si sa consume sarea, acesta realizand si simtind empiric efectele aerosolilor salini asupra organismului.
 
Salinoterapia implica pe de o parte, inhalarea pe caile respiratorii a aerosolilor salini, iar pe de alta parte, absortia aerosolilor salini prin intermediul pielii. Pielea este considerata al doilea organ de respiratie (dupa plamani) al corpului.
Cum se realizeaza absortia aerosolilor salini la nivelul pielii? Datorita fenomenului de difuzie, aerosolii salini se raspandesc relativ uniform in atmosfera interioara a incintei salinei , fiind in permanenta combinati cu particulele de apa ce formeaza umiditatea relativa. Expunerea corpului si implicit a suprafetelor de piele in aceasta atmosfera, determina depunerea, apoi absortia ionilor salini prin capilaritatile pielii si transportarea lor in tesuturi, pana la nivelul celular. Absortia prin piele a ionilor salini se datoreaza in primul rand procesului osmotic sub conditiile fenomenelor bio-electrovalente la nivel molecular si atomic.

Aerosolii

Aerosolii se definesc ca fiind micro-particule, aflate in suspesie intr-un mediu gazos, respectiv atmosfera. Acesti aerosoli pot fi micro-particule solide, lichide sau gazoase. Prezenta lor in atmosfera poate fi determinata: prin evaporare, prin dizolvare superficiala, prin actiune mecanica, prin actiune chimica, diverse emanatii. Aerosolii au diametrele cuprinse intre 0 si 10 µm. Aceste micro-particule pot ramane in atmosfera intervale de timp cuprinse de la cateva ore pana la durate de ordinul zilelor, saptamanilor sau chiar anilor. Durata de plutire este conditionata de umiditate, temperatura, miscarea aerului, variatiile de presiune, efectele razelor solare, turbiditate, etc. Aceste micro-particule "plutesc" datorita ciocnirii repetate cu moleculele de aer, moleculele de apa din atmosfera, anumitor interactiuni electro-chimice. Particulele cu diametre peste aceasta valoare (10 µm) se depun pe sol, datorita efectului gravitational. Aerosolii iau nastere prin evaporari, din turbulentele atmosferice cu efecte mecanice asupra diverselor suprafete, diverse tipuri de emanatii sau chiar praf cosmic, colectat de atmosfera.

Compozitia sarii naturale prelucrate si folosite

Sursa sarii - Salina Praid, jud. Harghita:
- sare pura (NaCl): 96 - 99%,
- continut natural de Iod, Brom, Potasiu, Calciu, Magneziu, diversi sulfati si amoniti naturali, substante argiloase: 0,2 - 4%
Cum actioneaza terapeutic aerosolii salini asupra oganismului?

Definitia respiratiei:
In termeni biologici, respiratia are doua semnificatii:
- prima se refera la respiratia la nivel celular, proces prin care moleculele de oxigen (O2) necesar reactiilor chimice celulare sunt absorbite la nivelul mitocondriilor si reprezinta motorul energetic al celulelor eucariote
- a doua semnificatie se refera la intregul organism, proces prin care organismul viu colecteaza oxigenul (O2) din mediul inconjurator si elimina dioxidul de carbon (CO2), ca proces vital al vietii.

Prin inhalare
a. Mecanismul inhalarii
Aflati in atmosfera respirabila, aerosolii sunt inhalati in mod natural de catre curant pe ambele cai: nazal si pe gura. Datorita proprietatilor higroscopice si a pierderii energiei termo-cinetice mai rapide aerosolii salini de dimensiuni cuprinse intre 5 si 10 µm, se depun pe caile respiratorii superioare: cavitatea bucala, cavitatile nazale, faringe (fig. 16). Aerosolii de dimensiuni mici, cei cu marimi intre 0 si 5 µm ajung in organele inferioare ale aparatului respirator: laringe, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare.
Prin absortia de catre aceste organe, aerosolii salini realizeaza actiunile de dezinfectie, fluidizare a mucoaselor, eliminarea toxinelor, refacerea elasticitatii membranelor celulelor, reducerea PH-ului pe ariile organelor de respiratie, reducerea si gruparea micro-organismelor iritante, etc.
Aerosolii de mici dimensiuni, cei cu dimensiunile cuprinse intre 0 si 5 µm, trec prin caile respiratorii superioare (cu diametre mai mari) si trec in caile respiratorii inferioare, cu diametre mai mici, datorita efectului laminar ce se produce pe aceste cai, odata cu inspiratia. Efectul laminar determina de fapt o crestere a vitezei de circulatie a aerului inspre interior, aerosolii patrund in cele mai mici canale respiratorii. Cum se explica efectul laminar? Efectul laminar este fenomenul de crestere a vitezei de circulatie a aerului in momentul trecerii de la o sectiune de curgere mai mare la o sectiune de curgere mai mica. Acest efect de curgere a aerului determina antrenarea particulelor (aerosolilor) de dimensiuni mici si transportarea acestora in cele mai inguste sectiuni ale sistemului respirator, respectiv alveolele pulmonare.
Deci, aerosolii salini de mari dimensiuni (5 - 10 µm) se depun si sunt absorbtiti in caile respiratorii superioare: cavitatea nazala, cavitatea bucala, faringe (epiglota, glota), iar aerosolii salini de mici dimensiuni (sub 5 µm) patrund in caile respiratorii inferioare: trahee, brohii, bronhiole, alveole pulmonare.
b. Actiunea aerosolilor salini la nivelul cailor respiratorii
La nivelul aparatului respirator al persoanei aflate in incinta Halo - Camerei, exista in permanenta o importanta concentratie de aerosoli sarati. Aceasta concentratie este considerata terapeutica, daca trece de valoarea de 1 mg./m3. Prin inhalarea acestor aerosoli, caile respiratorii sunt “curatate" de focarele de infectie (stafilo-streptococice), prezente atat la adulti cat mai ales la copii, focare ce declanseaza si intretin numeroase boli respiratorii (in majoritatea cazurilor recidivante, devenind cronice) si prin a caror prezenta, imunitatea organismului, scade treptat. Sarea, prin natura sa este o substanta bactericida, care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, in multe cazuri comportandu-se ca un dezinfectant. Prin depunerea si absortia ionilor salini, la nivelul cailor respiratorii atat superioare cat si cele inferioare (mai ales aerosolii de mici dimensiuni), conjugate si cu proprietatea puternic higroscopica, ia nastere efectul de dilutie a depunerilor de impuritati sau materie straina corpului uman (inclusiv microorganisme), care provoaca boli si disfunctii respiratorii, pornind de la simple raguseli, bronsite si chiar astm.
Retentia mucusului si ingrosarea acestuia pe caile respiratorii este o cauza importanta a multor boli respiratorii. Transportul si consistenta mucusului de pe tractul respirator este asigurat de catre cilii existenti. Atat atrofierea stratului de cili cat si reducerea elasticitatii si a mobilitatii acestora, determina acumularea si ingrosarea mucusului tractului respirator, ingreunarea si obstructia fluxului de aer din si inspre plamani, ragusire, tuse, expectoratie ingreunata, disconfort respirator, senzatii de sufocare, etc. Vascozitatea si elasticitatea mucusului (si a sputum-ului) sunt afectate atat de acumularile de materii straine corpului uman, cat si de capacitatea de transport si eliminarea acestuia din tractul respirator. Eliminarea facila a sputum-ului determina si eliminarea mai rapida a germenilor patogeni si a elementelor (micro-particule, micro-organisme) iritante.
Observatiile de-a lungul timpului, asupra persoanelor cu disfunctiuni respiratorii, au aratat ca mucusul tractului respirator se ingroasa in conditiile in care pierde din umiditate si salinitate prin faptul ca organismul nu poate suplini aportul de lichid si sare (in special ioni de Na+) necesar.
In aceste conditii, inspirarea de aerosoli salini este mai mult decat necesara, acestia, prin absortia lor, actionand in primul rand direct asupra mucusului. Dilutia aerosolilor salini la nivelul mucusului, determina in primul rand, fluidizarea acestuia, facilitand expectorarea mai facila. Fluidizarea mucusului duce implict la usurarea respiratiei, eliminarea secretiilor obturante, eliminarea factorilor iritanti, autocuratirea organica si durabila a tractului respirator, anihilarea germenilor patogeni precum si a efectelor inflamatorii sau iritante.
Prin proprietatile sale electro-chimice, sarea, in speta ionii salini, odata depusi pe tractul respirator, pe langa actiunea bazica asupra bacteriilor si microorganismelor, determina "inmuierea", lichefierea si fluidizarea mucusului de pe caile respiratorii, realizand astfel extragerea materiilor straine dintre cilii si din micro-cavitatile tractului respirator, redarea mobilitatii cililor din tractul respirator, determinand astfel usurarea progresiva si de lunga durata a respiratiei, expectorarea pe cale naturala si facila, eliminarea materiilor alergene sau bacterigene prin fenomenele reflexe de tuse, scurgeri nazale, expectoratii, etc., simtomatica caracteristica vindecarii bolilor respiratorii.

Absortia prin piele
Pielea este al doilea organ de respiratie al corpului uman. Prin intermediul pielii are loc un schimb permanent cu mediul, constand in oxigen, apa, minerale, caldura, etc.
Persoana prezenta in atmosfera Halo - Camerei, intra in contact prin intermediul pielii cu atmosfera incarcata cu aerosoli sali. Acestia sunt absorbiti la nivelul pielii expuse, in proportii corespunzatoare absortiei oxigenului, umiditatii si desigur prin depunere/precipitare datorita umezelii si diferentei de temperatura a suprafetei pielii fata de atmosfera.
Ionii (de sare sau alte minerale) sunt absorbiti atat in sistemul limfatic, cat si la nivelul celulelor pe doua cai: pe calea difuziei si pe calea procesului osmotic.
Difuzia se poate definii ca fiind procesul natural de echilibrare fie a doua presiuni diferite, fie a doua concentratii cu valori diferite.
Osmoza este fenomenul de transmitere a diverselor substante printr-o membrana semi-permeabila, in cazul nostru, fiind membrana celulelor.
Ambele procese se realizeaza in baza unor legi fizico-chimice naturale, fara consum energetic sau efectuarea de lucru mecanic.
Osmoza si difuzia sunt cele doua procese vitale, prin intermediul carora celulele vii din organism se “hranesc" cu minerale, lipide, glucide, proteine, apa, etc.
Difuzia rezulta din miscarea aleatorie a moleculelor in si in jurul celulelor. In cazul in care unele regiuni sau portiuni sunt mai concentrate in anumite substante, procesul de difuzie tinde sa echilibreze aceste concentratii.
Osmoza este fenomenul prin care substantele apoase trec prin membrana celulei (care este semi-permeabila) proces in cadrul caruia, de regula, sunt transportate in interiorul celulei, substantele necesare activitatii celulare. Osmoza poate avea loc si in conditii de diferente de potential electric. De exemplu, in momentul in care membrana celulei se depolarizeaza in exterior, cu aproximativ 55 mV, canalul de sodiu (Na) se deschide ca o poarta voltaica, iar ionii de sodiu (Na+) ies din celula, cei de potasiu patrund, inlocuindui, echilibrand polaritatile membranei (interne si externe), iar poarta se inchide pana la o noua depolarizare.
Exemplu: celulele animale contin o concentratie de ioni de potasiu (K+) de cca. 20 de ori mai mare decat fuidul extracelular, pe cand fluidul extracelular contine o concentratie de ioni de sodiu (Na+) de cca. zece ori mai mare decat celulele. Aceste concentratii de ioni sunt controlate de fenomenul de transport activ. Transportul activ, in acest caz, este asigurat de gradientele diferite de concentratii si bineinteles, diferentele de potential electric. Faptic, se intampla urmatorul sir de evenimente:
- diferentele de potential electric determina scoaterea a 3 ioni de sodiu (Na+)
- 2 ioni de potasiu (K+) patrund in celula
- in acest moment, prin eliberarea ionilor de sodiu, potentialul electric din interiorul celulei devine mai negativ decat exteriorul, astfel incat aceasta diferenta de potential temporara permite transmiterea de impulsuri nervoase si contractii musculare. Astfel, fara ionii de Na+, muschii nu ar putea dezvolta lucru mecanic.
- totodata, acumularea de ioni de Na+ in exteriorul celulei, determina eliminarea apei in surplus din celula, realizandu-se echilibrul osmotic.
- acest fenomen, de inlocuire a potasiului cu sodiu se numeste "Pompa Na/K", unul din mecanismele vitale ale lumii animale, energia produsa de aceasta "pompa" reprezentand cca. o treime din energia totala produsa de mitocondrii (celulele lumii animale)

Rezultate pentru afectiunile respiratorii tratate la Salina Praid
- Astm bronsic infectios si alergic,
- bronsita astmatiforma,
- traheobronsita cronica,
- sinuzita maxilara,
- polipoza faringiana,
- amigdalita cronica,
- insuficienta respiratorie restrictiva,
- emfizemul pulmonar
Procentele de vindecari si ameliorari publicate sunt printre cele mai ridicate din cele cunoscute in lume: 85%
Aceste observatii au fost realizate pe un numar de 2000 de pacienti tratati in perioada 1959-1972.


     

 

"  

Daca vreti sa discutati cu cei care fac balneofitoterapie la SOVATA accesati unul din topicurile special create pe forumurile noastre

 

Copyright 2007. All rights reserved giurgiugheorghe.ro